Chuẩn bị:
- Cánh hoa hồng tươi, thơm, sạch (không phun thuốc sâu)
- Nước (nếu có thể hãy dùng nước chưng cất nhé)
- Nồi (loại có nắp vung)
- 1 chai thủy tinh nhỏ có nắp
- 1 viên gạch, 1 bát nhỏ (đối với cách 1)
- 1 cái lọc rây (đối với cách 2)
Thực hiện:
*Cách 1 (Cách này tuy tốn nhiều thời gian hơn nhưng mang lại sản phẩm tốt nhất):
Đặt 1 viên gạch đã rửa thật sạch vào đáy nồi rồi nhét cánh hoa hồng lấp đầy xung quanh đáy nồi. Sau đó bạn đổ nước vào đủ để ngập hết chỗ cánh hoa đó rồi đặt 1 chiếc bát nhỏ lên trên viên gạch. Bạn úp ngược nắp vung lại rồi bật bếp để lửa to cho đến khi nước sôi. Bạn sẽ thấy những giọt nước hoa hồng sẽ chảy từ nắp vung vào bát.

Để đẩy nhanh tiến độ, hãy đặt 1 vài viên đá lạnh lên trên nắp vung và nhớ chú ý nếu nước trong nồi gần cạn thì hãy đổ thêm 1 chút nước vào.

Đợi sau 30 phút thì tắt bếp, bạn hãy đợi 1 chút sau khi nước từ nắp vung chảy xuống hết rồi mới lấy bát nước hoa hồng ra ngoài và để nguội.

**Cách 2 (Cách này sẽ cho chất lượng không tốt bằng cách 1 nhưng sẽ tốn ít thời gian hơn):

Cho cánh hoa vào nồi với lượng vừa đủ ngập rồi đun sôi. Đến khi nước sôi thì vặn lửa nhỏ lại khoảng 15-20 phút cho đến khi cánh hoa hồng phai màu. Tắt bếp, chờ cho dung dịch nguội rồi lọc dung dịch qua rây lọc để loại bỏ những cánh hoa vụn.

Hoàn thành:
Bạn hãy cất nước hoa hồng trong 1 chiếc chai thủy tinh, giữ trong ngăn lạnh và có thể dùng chúng trong 3 tuần. Bạn không nên bảo quản chúng ở trong nhiệt độ phòng vì sẽ chỉ sử dụng được trong vài ngày thôi.

Nước hoa hồng rất giàu chất flavonoid – thành phần chất chống oxi hóa và các vitamin A, C…, bởi vậy mà được sử dụng rộng rãi như 1 sản phẩm chăm sóc da thiên nhiên.
There are a couple of different ways to make rose water. A slower process that produces the best results, or a quicker process that produces pretty good results. Depending on how much time you have and how much you love your mom will determine which process you choose (kidding on the last part!).
To start, you will need:
Fresh, fragrant roses – organic if possible, otherwise just rinse off the petals first to remove any nasty chemicals
Water – distilled if possible, for best tasting results.
Stock pot + lid
Brick - process #1 only
Small bowl - process #1 only
Strainer - process #2 only
Process Option #1 (takes more time, produces best results)
This process involves collecting the steam that rises from the rose petals – that is the truest, purest form of rosewater and is the most delightful. In order to do this, you will:
Put a brick in the bottom of a pot and pack in rose petals all around the brick in the bottom of the pot.
Pour in water, just enough to cover the petals. Next, place a small bowl on the brick (this allows the bowl to not float around or tip over during the process).
Next, invert your lid so the curved part is on top – this allows the condensation that forms to drip off the handle in to the bowl. Turn the stove on high and let the water come to a boil. To speed up the process, add some ice cubes on top of the lid (because the lid is inverted so the curvy part is on top). Check every once in a while to make sure there is still water in the rose petals and add a bit if it gets too dry.
After about 30 minutes, your kitchen will smell so amazing you’ll do a happy dance. Turn off the stove at this point (you should have a good bit of rosewater collected in the small bowl on top of the brick) and let it cool completely. Keep the lid on for this part so any remaining condensation can drip in to the bowl.
Process Option #2 (takes less time, produces pretty good results)
For the sake of getting the blog post up, this is what I did here. Results were less potent, but still nice. Here’s how to do it:
Place rose petals in the bottom of a pot and cover with water (just enough to barely cover the petals). Bring to a boil, reduce heat to low and simmer for 15-20 minutes (the petals will lose their color). Remove fro heat and allow to cool a bit before straining, squeezing rose petals to get as much of their rosy goodness out of them.
For both processes, place rose water in a glass jar for storage (the one shown at the top of this post is a recycled tonic water bottle with a quickie gold leafed lid) and store in the refrigerator for up to 3 weeks. To use as a toner, keep in a smaller jar in your bathroom. It will only be good for a few days at room temperature, so keeping small amounts at your bathroom sink and replenishing from the bigger batch in the fridge works well.
Mình ko liên hệ với bạn được, web ko tồn tại bạn ah
Trả lờiXóa